Menü

10 Mart 2015

Ege'nin Şifalı Lezzeti Şevket-i Bostan..


Girit mutfağının olmazsa olmazıdır Şevket-i Bostan.Ege bölgesinde yetişmesi sebebiyle sıklıkla tüketilir bu şifalı bitki bizlerde.Başta kuzu etli yemeği olmak üzere haşlama salata olarak ya da enginar ve arapsaçı ile birlikte de pişirilmektedir.Her şekilde karaciğer dostudur..

Biraz pahalı bir bitki olmasıyla bilinir mevsiminde pazarlarda kilogram fiyatı 15 tl altına düşmez.Ama faydaları gözönünde bulundurulursa düşünmeden satın alınıp pişirilmelidir benim nazarımda.Ayıklaması oldukça zor olan bitkiyi eğer siz ayıklayacaksanız muhakkak eldiven kullanmalısınız dikenlidir.Artık pazarlarda leğenlerin içinde hazır ayıklanmış şekliyle rastlamaktayız bu da işi büyük ölçüde kolaylaştırıyor.

Etli Şevket-i Bostan yapımını bilmiyor ve merak ediyorsanız buyrun tarife;



Malzemeler;

-500 gr. şevket-i bostan

-250 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti

-1 adet doğrnmış kuru soğan

-1 adet küp doğranmış havuç

-1 limon suyu

-1 tatlı kaşığı toz şeker

-1 tatlı kaşığı tuz

-Tane karabibier

-yarım çay bardağı zeytinyağı

-1 çay bardağı su

Yapılışı;

Önceden pişirdiğimiz kuzu etlerini düdüklü tencereye yerleştiriyoruz.Ardından ayıklanmış şekilde aldığımız ve bolca yıkayarak kumunu arıttığımız şevket-i bostanları ilave ediyoruz.Doğranmış soğan ve havucu da üzerine ilave ediyoruz.Su,yağ,limon suyu,tuz,karabiber ve şekeri ilave ediyoruz.Ve düdüklü tencerede kullanım koşullarına göre buharı çıkana kadar normal ateşte daha sonra altını kısarak kısık ateşte yaklaşık 40 dk. kadar pişiriyoruz.

Hepsi bu kadar denemediyseniz en kısa sürede tanışmanızı tavsiye ederim şimdiden afiyetle..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder